Da Lov om statsautoriserede Sygeplejersker blev vedtaget i 1933, var der ingen tvivl: En sygeplejerske var pr. definition af hunkøn.
I § 2 stk. 1 står:
”For at erholde Bevis som autoriseret Sygeplejerske maa vedkommende gennem Attester fra de Institutioner, hvor hun har lært Sygepleje, godtgøre:
a) at hun er fundet egnet til Sygeplejegerning.
b) at hun paa Sygehuse, der er godkendte af Sundhedsstyrelsen som Uddannelsessteder, eller i andre lignende institutioner, der har opnaaet en saadan Godkendelse, har gennemgaaet en 3-aarig uddannelse i Sygeplejegerning og derved opnaaet fyldestgørende Dygtighed som Sygeplejerske og Kendskab til Sygeplejens Teori. Hun maa derhos godtgøre at have ført en hæderlig og sædelig vandel”.
En væsentlig grund til, at der manglede sygeplejersker, var at sygehusene under besættelsen begyndte at gå fra 12 timers vagter til 8-9 timers arbejdsdag, hvilket i praksis betød, at sygeplejerskerne skulle gå fra toskift til treskift, og det krævede flere sygeplejersker for at få vagtskemaet til at gå op.
Indenrigsministeriet nedsatte i 1946 et udvalg til at udrede sygeplejerskemanglen og som et resultat af udvalgets arbejde fremkom forslaget om uddannelse af mandlige sygeplejersker.
De første mandlige sygeplejersker blev derfor uddannet på Rigshospitalet. De var deltagere i et eksperiment, som blev fulgt med stor bevågenhed af pressen.
De syv blev også grundigt informeret om, at de ikke kunne forvente at få statsautorisation efter endt uddannelse.
Lov om Sygeplejersker omtalte kun en sygeplejerske som ”hun”, så der var ikke lovhjemmel for at autorisere en mand. De syv unge mænd måtte derfor underskrive et dokument, hvor de erklærede sig indforståede med den ordning.
På et tidspunkt fik den kommunistiske avis Land og Folk et tip fra en patient om de mandlige sygeplejeelever og ville have et interview. Orla Olsen, der var elevforeningsformand og vel skåret for tungebåndet, tog ud på redaktionen og gav et langt interview. (39) En af de andre mandlige elever blev lidt betænkelig ved at være eksponeret i det kommunistiske organ og udbrød, ”Så, nu tror alle mennesker, at vi er kommunister!”
Hvornår blev de første mandlige sygeplejersker færdiguddannede?
Læs mere og find hjælp her:
https://dsr.dk/dshm/sygeplejens-historie/sygeplejens-historie-i-danmark/mandlige-sygeplejersker