HK blev stiftet for mere end 120 år siden.
I perioden har HK haft flere formænd, der efterfølgende fik en politisk karriere.
De var alle mænd, skønt langt over halvdelen af HK's medlemmer siden 1960'erne har været kvinder – faktisk har 3/4 af HK’s medlemmer i perioder været kvinder.
Så det kan vel kaldes HK’s politiske rugekasseperiode.
Julius Hansen, formand i perioden 1932 til 1938Det var i perioden, hvor Funktionærloven blev vedtaget i Folketinget på baggrund af et godt forarbejde af HK, der sikrede organisationsretten, forlænget opsigelsesvarsel fra arbejdsgiverside mm.
Alligevel var der politisk opbakning til loven selv fra de konservative, men de havde vist også visse udfordringer med de unge konservative, der var lidt for glade for velpudsede støvler, skråremme m.v., så de havde travlt med at skaffe stemmer fra dem, der ville blive omfattet af Funktionærloven.
I kølvandet på Funktionærloven kom Ferieloven.
Begge dele blev udnyttet i agitationsarbejdet fra HK’s side.
Julius Hansen blev i 1938 borgmester i København.Gustav Pedersen, formand i perioden 1938 til 1949Det var i besættelsesperioden, hvor ordet ikke var frit, og HK havde lagt op til et omfattende arbejde for nye overenskomster, som naturligt nok blev sat på vågeblus.
Alligevel fik HK 14.000 nye medlemmer under besættelses og rundede 50.000 medlemmer lige omkring befrielsen, I samme periode havde HK indgået 500 nye overenskomster.
Ikke mindst sikrede Gustav Pedersen HK imod nazistisk infiltration på grund af politisk snarrådighed.
Gustav Pedersen var Folketingets formand i perioden 1950 til 1964.Erling Dinesen Formand i perioden 1949 til 1963I 1949 blev HK landets næststørste fagforbund. Det var i den periode, der kom styrke i kravet om ligeløn i HK.
I 1956 stemte HK ja til overenskomsten, selvom den forkastedes af flertallet af LO-Forbund. HK valgte at stemme ja, fordi kvinderne fik en relativt større lønforhøjelse end mændene.
Det var også en periode med økonomisk vækst, hvor antallet af funktionærer voksede hurtigere end andre faggrupper, så for at højne organisationsprocenten blev der arbejdet hårdt for bl.a. tryghed i ansættelsen og ligeløn.
Erling Dinesen blev Arbejdsminister i 1963.Det var nedslag i en periode med mænd som formænd så nu må det være passende at stille spørgsmålet:
Hvad er navnet på HK Danmarks første kvindelige formand?
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hk-danmark-far-sin-forste-kvindelige-formand-nogensinde?publi...