Døden og sygdomme var hyppige gæster i familierne i slutningen af 1800-tallet. Ved folketællingerne i 1870-90’erne var det derfor naturligt at spørge, hvor mange levende
og døde børn, man havde. Og de børn, som klarede den, havde stor risiko for at blive delvis eller helt forældreløse inden konfirmationsalderen.
Dødsårsagerne var bl.a. forbundet med dårlig ernæring og ringe hygiejneforhold. Herunder usunde boliger. Men også arbejdsforholdene spillede en rolle. Arbejdsulykker, støvede og forurenede fabrikslokaler og lange nedslidende arbejdsdage var ødelæggende for helbredet. Og blev man først syg og arbejdsløs førte det til endnu ringere ernæring og boligforhold.
I socialisternes første program, som Louis Pio udformede i 1871, manes der til kamp mod disse onder, idet man forlanger:
”
fastsættelsen af en normalarbejdstid, som ikke må overskrides under noget som helst påskud
forbud mod søndagsarbejde, indskrænkning af kvindernes og ophør af børnenes arbejde i fabrikker eller lignende steder, samt endelig ansættelse af fabriksinspektører, der vælges af arbejderne og lønnes af staten for at påse, at ovennævnte bestemmelser opretholdes. Straffen for overtrædelse skal bestå i simpelt fængsel og ikke i bøder (…). I Frankrig har man statistisk påvist, at medens der af fabrikherrens børn kun døde 15 pct., døde der af de ulykkelige spinderes og væveres over 50 pct. Inden udgangen af det andet år. Men selv af de tilbageværende døde der endnu inden de var udvoksne et betydeligt antal. Hvorfor? Fordi de fra det 4. år begyndte at arbejde i fabrikkerne."
I 1873 vedtages den første lov, som regulerer børnearbejdet på fabrikkerne. Lovens regler beskytter dog ikke det voksende antal børn, som før og efter skoletid arbejder som fx mælkedrenge og bude.
Hvilken aldersgrænse og daglig arbejdstid fastsatte fabriksloven af 1873:
Links til hjælp og videre læsning:
https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/regulering-af-boernearbejdet-i-koebenh...
https://www.arbejdermuseet.dk/viden-samlinger/arbejderhistorien/plads-til-os-alle/lidt-arbejde-skader-ikke-boernearbejde/boern-paa-fabrik-baggrunden-foerste-fabrikslov/